En karlı gayrimenkul yatırımı dükkan

En karlı gayrimenkul yatırımı dükkan

Gayrimenkul uzmanı Murat Öztürk, en karlı, gelir getirici yatırımın dükkân olduğunu vurguladı.

Moral FM`de Sabah Gündemi programına konuk olan Murat Öztürk, ev ve arsa alacaklara önemli uyarılarda bulundu. Yatırım için dükkân ve arsayı öneren Öztürk, "Bir gelir elde etme adına da en karlı olanı bir dükkân almaktır." dedi. Öztürk, şöyle devam etti:

"Dükkân tercihi yapacakların evvela yaya yoğunluğunun olduğu yerleri tercih etmeleri gerekir. Çünkü kiracı orayı boşalttığında bile çok çabuk yeni kiracı bulma imkânı olur. Böylelikle boş kalmaz. Yalnız hem yaya hem de araç trafiğinin yoğun olduğu yerlerden alırsanız bu çok daha iyi bir yatırım olmuş olur. Bu defa da tüm bunların yanında tabela değeriniz artar."

"ARSA KONUSUNDA KISA VADEDE YATIM YAPILMAMALI"

Öztürk, arsada kısa vadede yatım yapılmaması gerektiğine işaret etti. Yatırımcıya bu konuda akıllı davranmayı, arsaya yönelmeyi öğütlerken, şunları kaydetti:

 

"Biri arsa yatırımı yapacaksa tüm parasını arsaya yatırmamalıdır. Çünkü bir bunalım döneminde tüm varınızı yoğunuzu arsaya yatırdığınızda parasız kalmamak için elinizde bulunan arsayı nakite çevirmek, çok uygun fiyata elden çıkarmak gerekebiliyor. Bu da zarar demek. Ama her türlü ihtimali değerlendirir ve paranızın yarsını gayrimenkule çevirirseniz karlı çıkarsınız. Çünkü çok sıkıştığınızda paranızın diğer bölümüyle çabuk nakite çevirebileceğiniz bir yatırım ile zarara uğramış olursunuz. Hem bunalımı rahata atlatmış olursunuz."

Ev fiyatlarının bulundukları bölgeye, yere, mevkiye göre şekillendiğini aktaran Öztürk, "Metrobüs, metro, tramvay, TEM bağlantı yolları ve merkeze yakın yerlerde alacağınız gayrimenkulün yanı sıra niteliği de önemlidir. Şu aşamada apartman gibi yerlerden çok siteler tercih ediliyor. Hayat standartlarına bağlı olarak talepler de artıyor. Güvenliği, yüzme havuzu, spor salonu olsun diliyorsunuz. Bunların yanı sıra ulaşım sorununuz da yoksa gayrimenkulün fiyatının daha fazla arttığını görürsünüz. Metro ya da metrobüse yürüme 15-20 dakikalık bir yolda iseniz ve araba kullanma ihtiyacı duymuyorsanız bunlarda fiyatları etkiler." dedi.

Programda "Konut kredilerinin gerilediği bir dönemde gayrimenkul almanın ve satmanın zamanı mı?" sorusuna Öztürk, şöyle cevap verdi:

"Bu olayın alıcı ve satıcı olmak sureti ile 2 ayrı boyutu var. Satıcı adına siz daha evvelden yatırım yaptığınız konut, arsa, ev ve dükkan gibi gayrimenkulünüzde hedeflediğiniz fiyatları yakaladığınız zaman şimdi tam zamanıdır. Çünkü şu anda konut kredi vade oranlarının çok gerilerde olması hasebiyle alıcı çok fazla. Talep fazlalığından dolayı gayrimenkulünüzü piyasa rayiç bedelinden satmak dilerseniz talep fazla olduğundan rahat satarsınız. Eğer alıcı iseniz bu defa dilediğiniz bir yer bulduğunuzda bu defa bankaların kredi oranları üzerinde ciddi araştırma yapmanız gerekiyor. Ve konut kredisini kullanacağınız bankayı çok iyi belirlemenizi gerekiyor. Bankaların internet sitelerinde bankların kredi oranlarını inceleyerek 2-3 bankaya kadar çekmeniz gerekir. Çünkü bankaların 0,75 aralığında kullandıracakları vadenin akabinde dosya masrafı ve faklı diğer masraflarla karşılaşabilirsiniz. Böylelikle kredinin astarı yüzünden fazla bir hal alabilir."

Banka kredilerinde bankaların reklam fiyatlarına aldanmamak gerektiğini ifade eden Öztürk, kredi almak isteyen bir vatandaşın öncelikle bankalarla birebir görüşme yapması gerektiğinin vurguladı. Bankalardan kredi alacak birinin müşteri temsilcisiyle görüştüğünde "Dosya masrafları adı altında eksper ve sigorta masrafları var mı? Varsa yekünü ne kadardır? Kullanacağım kredinin totalde bana geri dönüş masrafı ne kadar?`" gibi soruların karşılığını alması gerektiğini anlatan Murat Öztürk, bundan sonra yapılacaklar ile ilgili olarak şunları belirtti:

"Bu üç sorunun cevabını aldıktan sonrada kredi kullanırken eliniz daha güçlenir. A bankasından aldığınız fiyatı B bankasına götürerek bana bu şartlardan daha uygun şartlarda kredi verirseniz krediyi sizden alabilirim, diyebilirsiniz. Böylelikle hem kredilerde yenir bir sürprizle karşılaşmamış olursunuz hem de kredinin astarı yüzünden pahalı bir durum olmamış olur."

Fiyat artışlarının bölgesel bir konu olduğunu savunan Öztürk, medya `çılgın proje` olarak yer bulan Kanalistanbul ile 3. havalimanı projesi kapsamında Silivri`de oynamalar görüldüğünü iddia etti. "Fiyatlar acayip uçuşa geçti. Buradaki vatandaşlar bu kadar yıl bekledim biraz daha bekledim, arazilerimizden iyi paralar kazalım, diye düşündüler. Daha sonra hava limanı projesi Arnavutköy`e geçince fiyatlar düştü." diyen Öztürk, arazilerin kar oranlarının bulundukları mevkilerle ne kadar bağlantılı olduğunu dile getirdi.

GAYRİMENKULDE YILDIZI PARLAYACAK BÖLGELER

Gayrimenkul konusunda yatırım yapacaklara önemli ipuçları veren Öztürk, yıldızı parlayacak bölgeler hakkında yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu:

"İstanbul`da alacağınız bir gayrimenkul diğer illere oranla çok daha fazla getirisinin olacağı bir gerçektir. Ama bunu da bölgelere ayırmak gerekir. Ayrıca ulaşım, merkezi olup olmadığı ve imkanlar boyutu da var. Yalnız ben insanların dikkatini bir bölgeye çekmeyi planlıyorum. Bugüne kadar hep Silivri ve Çatalca ön planı çıktı ama İstanbul dışında Yalova bölgesi de yatırım için önemli bir yer. Burayı İzmir`e otoyol projesinden dolayı tavsiye edebiliriz. Arap yatırımcıların yatırım yaptığı bir bölgedir. Bunun yanı sıra insanlar Çanakkale Boğazı`nı bir yere not etsinler. Çanakkale Boğazı geçilecek. Bu boğaza bir köprü gerekiyor. Gelibolu tarafında Sütlüce, karşı tarafta ise Şekerkaya arasında bir köprü düşünülüyor. Biraz önü ve arakası olabilir. Ama eninde sonunda buraya bir köprü yapılacak. Bunu Gelibolu bölgesine imkanı olan vatandaşlarımız için önerebiliriz."

(CİHAN)