Soyak Holding, “LEED sertifikası yenilenen” ilk bina

Soyak Holding, “LEED sertifikası yenilenen” ilk bina

Enerji verimliliği ve sürdürülebilir yaşamın geliştirilmesi için çalışmalar gerçekleştiren Soyak, Holding binası ile sahip olduğu LEED sertifikasını Silver seviyesinde yeniledi.

Çevre ve toplum değerlerine saygılı olarak konut, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde faaliyet gösteren Soyak Holding, sağlıklı ve kaliteli yaşamın kapılarını açacak projelere katkıda bulunmayı sürdürüyor.

Bu doğrultuda binalarda çevre dostu ve enerji tasarrufu yapan uygulamaların kurulmasına yönelik sertifikasyon çalışmalarını da yürüten Soyak Holding, ABD`deki Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilen ve birçok kritere göre yapılan inceleme sonucu yeşil bina standartlarına uyan yapılara verilen, Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasına 2011 yılında sahip olmuştu.

Türkiye’de mevcut binalar arasında ilk yeşil bina ünvanına (LEED EBOM Silver) sahip olan Soyak Holding, sistemin gerektirdiği çalışmaları doğru şekilde sürdürüp, 2015 yılında karbon nötr olma çalışmalarını da tamamlayarak LEED sertifikasında 4 puan daha yükseldi ve 5 yıllık sürecin sonunda sertifikasını LEED EBOM Silver seviyesinde yenilemeye hak kazandı.

Bu kapsamda gerçekleştirilen verimlilik yönetimi, çevre dostu uygulamalar, enerji tasarrufuna yönelik önlemler ve sürdürülebilir yaşam odaklı uygulamalarla birlikte %20 elektrik tasarrufu, %30 doğalgaz tasarrufu, %20 genel su tasarrufu, %80 peyzaj sulamasında tasarruf elde edildi.

Soyak Holding Binası, Türkiye’de mevcut binalar kategorisinde  “LEED sertifikası yenilenen” ilk bina olma ünvanına da sahip olurken, bina içi yaşam kalitesini yükseltme uygulamaları ile de son 5 yılda toplam kişi başı 5300 m³ su, 1 milyon kWh elektrik, 62.000 m³ doğalgaz tasarrufuna imza atıldı.

 

Kaynak: Emlakhaberi.com