Kışla arazileri Zenginler Alsın Diye Lüks konut ve Villalar Yapılıyor.

Kışla arazileri Zenginler Alsın Diye Lüks konut ve Villalar Yapılıyor.

İstanbul’daki Çekmeköy Kışlası arazisi şehit aileleri ve dar gelililer için konut yapılmak yerine Emlak Konut Aracılığıyla zenginlere yeşil alan içinde lüks konutlar yapılarak bu vatan için şehit düşmüş evlatlarımızın ailelerini üzüyorlar. Büyük kısmı yeşil alan olan kışla arazisi üzerine Emlak Konut 1774 konut, 141 villa ve 56 ticari alan inşa edecek.

Askeri kışlaların şehir dışına taşınmasıyla birlikte “yeşil alan” olarak kalacağı açıklanan askeri araziler parsel parsel imara açılmaya devam ediyor. Son olarak İstanbul’un Çekmeköy ilçesine bağlı Taşdelen Mahallesi’nde bulunan 3’üncü Kolordu Komutanlığı’na bağlı Çekmeköy Kışlası da yapılaşmaya açılıyor. Binlerce metrekare büyüklüğündeki askeri araziye villa ve konutlar inşa edilecek.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Çekmeköy Kışlası arazisi üzerine Çınarköy Evleri adı altında bir konut ve villa projesi yapmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptı.

1774 KONUT VE 141 VİLLA YAPILACAK

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, Çekmeköy Kışlası’nın 296 bin 923 metrekarelik bölümüne Çınarköy Evleri projesiyle 1774 adet konut, 141 villa ve 56 ticari alan inşa edilecek. Projenin maliyetinin ise tam 1 milyar 135 milyon 144 bin TL olacağı tahmin ediliyor. Talana açılan askeri alan, Kuzey Marmara Otoyolu ile Şile Otobanı’nın kesiştiği noktada yer alıyor. Alanın Sabiha Gökçen Havaalanı’na uzaklığı ise sadece 15 kilometre.

ÇED dosyasında milyonlarca lira değerindeki devasa arazinin yapılaşmaya açılma gerekçesi ise şöyle açıklanıyor: “Bölgede yeni konut alanlarına ihtiyaç olması gibi nedenlerden dolayı proje için bahsi geçen faaliyet sahası tercih edilmiştir.”

Şahit Aileleri Derneği ve Dar gelirli vatandaşlardan bu yönlü yerlerin bu şekilde ihtiyaç sahiplerine verilmemesine ayrıca askeri arazinin yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdi. Daha ÇED süreci tamamlanmadan Çınarköy adı verilen konut projesi için satış ofisi kurulduğunu ve dairelerin milyonlarca liraya satıldığını anlatan Dernek Yetkilileri Emlakhaberi.com’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çınarköy Evleri adı verilen konut projesinin satış ofisine gittim. 2+1 daire fiyatı 4 milyon TL’den başlıyor. Ancak bilindiği üzere bu konut projesini Emlak Konut hayata geçirmeyecek, yandaş bir inşaat şirketine yaptıracaklar. Bu da adrese teslim bir ihaleyle olacak ve hem askeri alan talan edilecek hem de yine birilerine rant sağlanacak.

Bu askeri arazi Çekmeköy ve İstanbul’un akciğerleri ama buna rağmen bu alanı da betona gömecekler. Bu doğa sevmeyen ve beton sevici düşüncenin ne ekolojik dengeyi, ne iklim dengesini ne de çocuklarımız geleceği olan yeşil alanları düşündüğü yok. Bölgede çok ciddi anlamda trafik ve nüfus yoğunluğu artacak. Yeşil alan yok edilecek ve belki de altyapı sıkıntısı yaşanacak. Bu askeri alan Kuzey Ormanları’nın da kıyısında. Bu alanın yapılaşmasını açılmasıyla çevresindeki ormanlık alanlar da yavaş yavaş orman vasfını yitirecek ve zamanla bu alanlar da imara açılacak.”

ASKERİ BÖLGE PARÇA PARÇA TALAN EDİLDİ

2020 yılında da Çekmeköy Kışlası sınırları içerisinde yer alan 30 bin 523 metrekarelik alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planı değişikliği yapıldı. Hazırlanan imar planı ile alanın 12 bin 345 metrekaresi “resmi kurum alanı-TRT” bölümü olarak belirlendi. Alanın bin 500 metrekaresi “sağlık tesisi alanı”, 6 bin 300 metrekaresi “ilkokul alanı”, 2 bin 662 metrekaresi “belediye hizmet alanı”, 2 bin metrekaresi “resmi kurum alanı-İlçe Emniyet Müdürlüğü” olarak düzenlendi.

2019 yılında ise Çekmeköy Kışlası’nın 187 bin 750 metrekarelik kısmı imara açılmıştı. Ardından da Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın gerçekleştirdiği ihaleyi DAP Holding iştiraki Eltes İnşaat ve İstlife İş Ortaklığı aldı ve inşaat projesine Ormanköy adı verildi. Yapımı devam eden projeyle araziye ticari üniteler, konutlar, eğitim tesisi, sosyal ve kültürel tesis alanları inşa ediliyor.

Öte yandan askeri araziden Kuzey Marmara Otoyolu için 2016 yılında da 5 kilometrelik bir bağlantı yolu geçirilmişti. Yolla beraber yüzlerce ağaç da katledilmişti.

Kaynak: https://www.emlakhaberi.com/emlak-gundemi/kisla-arazileri-zenginler-alsin-diye-luks-konut-ve-villalar-yapiliyor-h60004.html