Kasım 2018 Kira Artış Oranı belli oldu.

Kasım 2018 Kira Artış Oranı belli oldu.

Kira artışı yapmak için oranları bekleyenler dikkat! Konut kiralarına yapılacak artışlar belli oldu. Kasım ayında ev sahipleri ne kadar artış yapacak? Kiracılar yeni kira sözleşemelerinde hangi oranlarla kira artışı yapacak? 2018 yılı Kasım ayı itibariyle uygulanacak kira artış oranı hesaplaması emlak haberi haber sitemizde bulabilirsiniz.

Ev sahipleri ile kiracıların bekledikleri kira artışı oranları, 2018 Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile belirlendi. Her ayın üçüncü gününde açıklanan enflasyon rakamları, hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle 5 Kasım’da açıklandı. Enflasyon rakamlarını açıklayan TÜİK, Kasım ayına ilişkin Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)  verilerini duyurdu. Böylece konutta uygulanacak olan TÜFE’li artış oranı hesaplaması ortaya çıkmış oldu.

Türkiye genelinde 2019-2020 yılları arasında uygulamaya konulacak TÜFE ile kira artışı belirleme uygulamasına geçilmesiyle birlikte kiracı ve ev sahipleri arasında kira kontratlarına yazılacak artış oranları anlaşmalı olarak belirlenebiliyor. Enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte 2018 yılı Kasım ayı başlangıç olmak üzere, 2019 Kasım ayına kadar uygulanacak zamlı kira artışı belirlenmiş oldu.

Dileyen TÜFE ile yapabilecek

Yi-Üfe (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) uygulanarak yıllık ortalama (on iki aylık ortalama) alınarak yapılan kira artışları, 2018 ile birlikte oldukça yüksek seviyelere ulaşmıştı. Eylül ayı enflasyonu ise bu rakamlara son yılların en yükseği olarak yansımıştı. Söz konusu ayda kira artışları tarihin en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ekim 2018 kira artış oranı hesaplamasında Yüzde 21.36 oranı görüldü. Bu rakam öncesinde ise Bakan Berat Albayrak’ın açıklamaları gündeme damga vurmuştu. Yeni dönemde TÜFE ile kira artışı hesaplamalarına geçildi. Uygulama 2019-2020 yıllarını kapsayacak ama şimdiden uygulamaya geçildiği ifade ediliyor.

Kasım ayında yeni bir eve geçecek kiracılar veya kira kontratlarını yenileyecek olanlar için gerek TÜFE gerekse Yİ-ÜFE ile kira artış oranı hesaplamasını EmlakPencerem.com editörleri sizler için yaptı. 2018 Kasım ayında 2019 Kasım ayına kadar uygulanacak kira artışı (kira kontratlarında resmi olarak uygulanır) oranları altta verilmiştir. TÜFE ile Yİ-Üfe arasında Kasım kira artışı hesaplamasına göre yüzde 8.83’lük bir fark oluştu…

Kira artışı TÜFE hesaplaması

TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,67, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,56, bir önceki yılın aynı ayına göre %25,24 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,90 artış gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile kira artışı hesaplaması

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre %40,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %45,01 ve on iki aylık ortalamalara göre %23,73 artış gösterdi.