Gündemin yıldızı çevreci binalar

Gündemin yıldızı çevreci binalar

Çevreci Yeşil Binalar Derneği’nin düzenlediği 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde her yeşil binanın dünyayı kurtarmak için bir adım olacağı vurgusu yapıldı.

Zirveyi bu yıl da Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) düzenledi. Geçmiş yıllarda standlarıyla destek veren konut üretici firmaların hiçbirinin yer almaması dikkat çekti.

“Sürdürülebilirlik-sınırları aşmak” temasıyla düzenlenen zirvedeki 40 oturumda farklı fikirler gündeme geldi. 

Neler konuşuldu?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu:

Enerji kaynaklarının kısıtlı olması, artan çevre bilinci, hızlı nüfus artışı ve ekonomik alandaki rekabetin artık kaynakların daha rasyonel kullanımını zorladığını söyledi. Çevre dostu binalardaki enerji tasarrufuna vurgu yapan Çalıkoğlu,”Enerji verimliliği ve doğal kaynakların kullanımının ön planda tutulduğu çevre dostu binalarda, ısıtma ve havalandırmada kullanılan enerji miktarı yarı yarıya düşürülebiliyor. Bu binaların yatırım maliyeti standart yolla inşa edilen yapılardan yüzde 10-20 daha fazla olmasına rağmen, enerji kullanımında sağlanan tasarruflar sayesinde çevreci yapılar ilave yatırımları kısa sürelerde amorti edebilecek özelliklere sahip oluyor” dedi.

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Erten: Dünyanın geleceği için yeşil bina yatırımlar büyük önem taşıyor. Dünyayı her yeşil binayla biraz daha kurtarıyoruz. Ama en önemlisi yeşil binalar, ülkemizin ekonomik refahı ve enerji güvenliği için önemli. Özellikle inşaat sektörünün çok hareketli bir dönem geçirmesi ve kentsel dönüşümün başladığı şu günlerde sürdürülebilirliğin değerlerine bağlı kalmak, önümüzdeki karışık dönemden sağlıklı çıkmamıza yardım edecektir.