Yoğun teftiş dönemi başlıyor!

Yoğun teftiş dönemi başlıyor!

İnşaat sektöründeki iş güvenliği sorunu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti.

Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Center’deki iş kazasıyla tekrar gündeme gelen inşaat sektöründeki iş güvenliği sorunu için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. Hürriyet`in haberine göre Bakanlık tüm yurt çapında inşaatlarda büyük bir teftiş programına hazırlanıyor. 544 müfettişin görev alacağı programda, işçi sayısı çok şantiyeler öncelikli hedef olacak. Ekim ayı boyunca sürecek ‘yoğun’ teftişin amacı, inşaat sektöründe farkındalık oluşturmak.

BAYRAM SONRASI BAŞLAYACAK

Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndan tüm illere giden talimata göre, inşaat sektörüne yönelik yoğunlaştırılmış denetim programı bayram sonrası başlayacak. Her müfettiş grubunun en az 12 şantiyeyi ziyaret etmesi ve rapor hazırlaması öngörülüyor. Bayram sonrası Ekim ayında 17 işgünü kaldığı dikkate alındığında neredeyse her gün bir şantiye denetiminin yapılması ve aynı gün içinde denetimin sonuçlandırılması gerekecek. Denetimler, kasım ve aralık ayında da devam edecek.

TARAMA USULÜYLE BELİRLENECEK

Denetime gidilecek şantiyeler tarama usulüyle belirlenecek. Çalışma Bakanlığı’nın 2014 yılı başında birimlere gönderdiği teftiş programı talimatında, bir işyerinde eksiklik görüldüğünde ‘faaliyet durdurma’ yerine işverene süre verilmesi öngörülmüştü. Ekim ayı boyunca sürecek yoğunlaştırılmış denetimler sırasında ‘faaliyet durdurma’ yaptırımı da devreye girecek.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, Türkiye’deki tüm işyerlerini meslek hastalıkları, iş kazaları ve iş güvenliği açısından denetlemekle yetkili birim olarak faaliyet gösteriyor. Denetim yapan ekip işyerinin özelliğine göre belirleniyor. Bu nedenle teftiş kurulunda, birçok meslek mensubu müfettiş olarak çalışıyor.

49 İŞÇİ ŞANTİYEDE ÖLDÜ

İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Eylül ayı raporuna göre geçtiğimiz ay 143 işçi işyeri kazalarında hayatını kaybetti. Bu rakamın 49’u inşaat ve yol yapım çalışmalarındaki iş kazaları nedeniyle yaşanan can kayıplarından oluştu. İnşaatı, tarım-orman sektörleri takip etti. Söz konusu sektörde 28 işçi 1 ay içinde yaşanan kazalarda hayatını kaybederken; madencilik sektöründe de 10 işçi yaşamını yitirdi.