2014`TE SEKTÖRÜ NELER BEKLİYOR?

2014`TE SEKTÖRÜ NELER BEKLİYOR?

İnşaat sektörünün önde gelen isimleri yeni yıl beklentilerini değerlendirdi.

İnşaat sektörünün önde gelen firmaları ile en önemli iki sivil toplum kuruluşu olan İNTES ve Türk Müteahhitler Birliği, inşaatın 2013 yılını değerlendirirken 2014’e ilişkin beklentilerini Dünya gazetesine anlattı.
 
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden inşaatı nasıl bir yılın beklediğini sektörün önde gelen firmalarının ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri değerlendirdi
 
İnşaat sektörünün önde gelen firmaları ile en önemli iki sivil toplum kuruluşu olan İNTES ve Türk Müteahhitler Birliği, inşaatın 2013 yılını değerlendirirken 2014’e ilişkin beklentilerini DÜNYA’ya anlattı. 2014 yılının yerel seçimler yanı sıra ekonomik dengeler açısından da riskli bir yıl olacağını dile getiren Celal Koloğlu, “Bir yandan Türkiye ekonomisinin kaynak açığının (cari açık) beslediği riskler, bir yandan da yakın bölgemizde gelişen siyasal olaylardan bize yansıyan riskler söz konudur. Bugün içinde bulunduğumuz durumu iyi analiz etmemiz ve hesaplarımızı ona göre yapmamız gerekiyor. Yüksek cari açık ve yüksek enflasyon ortamında,  tasarrufların çok düşük, borçlanma oranının yüksek olması seçim sürecine girerken risklerin daha da artacağının göstergesidir” diye konuştu.
 
2014 için sektörel bazda büyüme hedefi belirlemenin iç ve dış faktörlerdeki belirsizlikler nedeniyle pek gerçekçi olmayacağını belirten Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, “Mevcut durumda siyaset ile ekonomi arasında gidip gelen bir risk sarkacından söz etmek olanaklıdır. Bu durumda makro ekonomiden sektörlere ve yatırım kararlarına uzanan geniş bir yelpazede hem riskleri hem de fırsatları yakından izleyerek yol almakta yarar vardır” dedi.
 
‘Arz-talep dengesizliği söz konusu’
 
Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Oktay
 
“Dünya genelinde ekonomik durgunluğun aşılmasının Türkiye için de çok büyük faydalar sağlayacağı bir gerçek. Özellikle Mütekabiliyet Yasası ile oluşan beklentilerimizin karşılanması açısından uluslararası gelişmeler bizleri yakından ilgilendiriyor. Türkiye içerisinde özellikle İstanbul değerlendirildiğinde ise her zaman dediğimiz gibi deprem gerçeği, göç, nüfus artışı, evlenmeler, boşanmalar, daha iyi koşullarda yaşama isteği vb. dinamikler sebebi konut açığı uzun yıllar devam edecek gibi görünüyor ancak uygun arsa geliştirilememesi ve pahalı arsa fiyatları sebebiyle fiyat artışı sektörü engelleyen en önemli faktörlerden. Türkiye ölçeğinde en önemli soru; alıcı ve satıcı doğru fiyatta buluşamıyor ki bu durum da arz-talep dengesizliğini ortaya çıkarıyor.
 
Ant Yapı gelişen kapasitesi oranında yurtiçinde ve yurtdışında yıllık asgari 1 milyon metrekare iş bitirme hızı ile çeşitli fonksiyonlar içeren üst yapı projeleri geliştirmeye devam ediyor. Yurtdışında 1 milyar doları aşan yıllık taahhüt işleri cirosu yanında yurt içinde ise 3 projede önümüzdeki kısa dönemde başladığımız ve başlayacağımız toplam 500 milyon dolarlık yatırım planımız mevcut. 
 
Bu yıl içerisinde inşaatına ve satışlarına başladığımız Beylerbeyi’ndeki Antteras projesinde konsept kent villası tarzında olup, konutlar 4+1 5+1 şeklinde geliştirilmiştir. Bu projede 2015 yılı Haziran ayı sonunda teslimlere başlamayı hedefliyoruz.
 
Bunun dışında çok yakın zamanda başlayacak olan, iki boğaz köprüsünün ortasında bir konumda Ümraniye’de yer alan Antasya Residence projesi ise 1+1 ve 2+1 konutlardan oluşmaktadır.   
 
Avrupa yakasında geliştirdiğimiz havaalanına çok yakın bir konumda (Halkalı - Basın Ekspres yolu üzerinde) Antplato Residence projesine de önümüzdeki yıl içinde başlamayı düşünüyoruz.”
 
‘Yurtdışı projelerimizdeki avantajlarımızı koruyacağız’
 
Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Görevli Üyesi Burak Talu
 
“İnşaat sektörü global anlamda gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan altyapı projeleri ile müteahhitler için büyük fırsatlar yaratıyor. Metro, demiryolu ve katma değeri yüksek otoyol projeleri ile Körfez bölgesi ulaştırma