Bu Yıl Ev Alana Emlak Vergisi Yok!

Bu Yıl Ev Alana Emlak Vergisi Yok!

2014 yılı içinde yeni bir gayrimenkul alanların, emlak vergisi yönünden mükellefiyetleri ne olacak?

  2014 yılı içinde yeni bir gayrimenkul alanların, emlak vergisi yönünden mükellefiyetleri 2015 yılında başlayacak. Bu yıl emlak vergisi ödemeyecekler ama 2014 yılı sonuna kadar gayrimenkulün bulunduğu belediyeye bildirimde bulunmak gerekiyor. Yılın son üç ayı içinde gayrimenkul alanlar ise, edinme tarihinden itibaren “3 ay” içinde bildirim vermekle yükümlüler.
 
İnşaatı yeni biten binalar için emlak vergisi avantajı var. Buna göre, yeni gayrimenkullerin, inşaatın bitim tarihini izleyen 5 yıl boyunca emlak vergisinin 1/4’ü istisna tutuluyor.
 
Satın aldığınız bir gayrimenkulün emlak vergisi borçlarından, satıcı sorumlu olduğu gibi sizde sorumlu oluyorsunuz. Bu nedenle gayrimenkul alırken, emlak vergisi borcunun olup olmadığını araştırmanızda yarar var. Nitekim, gayrimenkulün satıldığı yıla ait emlak vergisini satıcı ödüyor.
 
Alıcının mükellefiyeti, bir sonraki yıl başlıyor.
 
Emlak vergisi iki eşit taksitle ödeniyor. İlk taksit 1 Mart – 31 Mayıs arasında, ikinci taksit ise kasım ayında ödeniyor. Ödemeler belediyeye veya bankaya yapılabiliyor. Ayrıca, e-belediye hizmetleri kapsamında internetten de vergi ödeme olanağı var. Son olarak hatırlatalım; zamanında ödenmeyen emlak vergilerine, geciken her ay için yüzde 1.40 oranında “gecikme zammı” uygulanıyor.
 
Kaynak : MilliyetEmlak