Bir yapının belediyeden iskân izni alabilmesi için bazı koşulları sağlaması gerekir. Binanın deprem mevzuatına uygunluğu, sığınağın, yangın merdiveninin ve tüplerinin durumu gibi konular bu koşullar arasında sayılabilir. Önemli olan bir diğer nokta ise yapının bölge imar planına ve projesine uygun olarak inşa edilmesidir. İskân ruhsatının alınması için gerekli olan başvuru, inşaatı yapan müteahhit ya da inşaat firması tarafından gerçekleştirilir.
İskân harcının ödenmesinin ardından, söz konusu yapının projesine uygun olarak inşa edildiği tespit edildiği taktirde iskân izni düzenlenir. Bu izin su ve elektrik gibi zaruri ihtiyaçların karşılanabilmesi için de son derece önemlidir. Belirtilen kriterlere uygun olarak inşa edilmemiş bir proje iskân alamadığından bu yapılara su ve elektrik gibi hizmetler sunulmaz.
Satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün iskân durumu tapu belgesi üzerinde yer alan bilgilere göre değerlendirilir. Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretlidir. Burada kat mülkiyeti ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir. Bina, belediye tarafından her şeyiyle onaylanmış bir mülk olarak kaydedilmiş, yapıdaki her bir bölüm ayrı olarak belirlenmiştir. Kat mülkiyetli tapunun alınabilmesi için binanın iskân ruhsatının bulunması şarttır.
Kat irtifaklı tapu, inşaatına başlanacak ya da inşaat halinde olan binalar için belediyeden alınır. İnşaatın tamamlanmasının ardından yapılan kontroller sonucunda herhangi bir usulsüzlük yoksa kat mülkiyeti tapusu için başvuru yapılır. Ancak kat irtifaklı bir bina usulüne uygun olarak inşa edilmemişse iskân izni alınması söz konusu değildir. Gerekli düzenlemeler yapılması halinde iskân için yeniden başvuruda bulunulabilir.
İskân hakkında merak edilen bir diğer konu da iskânı olmayan bir gayrimenkul için kredi kullanılıp kullanılamayacağıdır. Bankalar bu durumdaki gayrimenkulleri krediye uygun bulmazlar. Kat mülkiyetli daireler için kredi almak son derece rahatken, pek çok banka kat irtifaklı gayrimenkuller için de kredi kullandırtmaktadır. “Tapuda iskân nasıl anlaşılır ya da görülür?” sorularının cevabını en doğru şekilde almanın yolu, tapu müdürlüğüne ve belediyelere başvurmaktır.
Yapının inşa edildiği belediyenin imar müdürlüğündeki yapı kullanma izni birimleri, bu konuda size yardımcı olacaktır. “Tapuda iskân nasıl anlaşılır?”, “Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farklar nedir?” gibi soruların yanıtları hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Milliyet Emlak adresini ziyaret ederek gayrimenkul sektörüne dair en güncel haberleri takip edebilirsiniz.