Kredi skorunu yüksek tutmak isteyenlere 10 uyarı

Kredi skorunu yüksek tutmak isteyenlere 10 uyarı

Yeni bir kredi başvurusunda bulunduğunuzda bankalar size kredi verebilmek için kredi geçmişinizi göz önünde bulunduruyor

Yeni bir kredi başvurusunda bulunduğunuzda ne kadar uzun süredir banka kredi müşterisi olduğunuz, hali hazırda açık bulunan kredileriniz, geçmişteki kredi ödeme performansınız ve daha pek çok etken krediye uygunluğunuzu etkileyebilir.

UZUN VE SORUNSUZ BİR KREDİ GEÇMİŞİ OLUŞTURUN

1. Düzenli banka ilişkiniz yoksa en az bir banka ile düzenli çalışmaya ve kredi kartı kullanmaya başlayın. Sanılanın aksine "şimdiye kadar hiç kredi veya kredi kartı kullanmadım, krediye ihtiyacım olmadı" demek kredibilitenizi olumlu değil olumsuz yönde etkiler.

BORÇLARINIZI ZAMANINDA ÖDEYİN

2. Kredi ve kredi kartı borçlarınızı geciktirmeden, zamanında ödeyin. Yeni kredi başvurusunda bulunduğunuzda son 3 yıla ait ödeme performansınız değerlendirilir, ve gecikmiş ödemelerinizin bulunması kredi skorunuza zarar verebilir. Kredi kartınız için aylık ödemenin tümünü karşılayamayacaksanız en azından minimum ödeme tutarını zamanında yatırmaya dikkat edin.

TAKSİTLERİ ÖDEYEMEYECEK DURUMDA OLDUĞUNUZDA BANKANIZLA KONUŞUN

3. Ödemelerde sıkıntı duyuyorsanız bankanızla konuşun. Kredi kartı dışındaki ihtiyaç, taşıt, konut gibi taksitli kredilerde herhangi bir taksiti ödeyememe veya geciktirme durumunuz olacaksa bunu önceden çalıştığınız banka şubesine bildirin ve yapılabiliyorsa ödeme planının değiştirilmesini talep edin. Bu haber vermeden taksit ödemenizi atlamaktan daha iyidir.

BORÇLARINIZI BİRLEŞTİRİN

4.Kredi kartı limitlerinizi %100 kullanmanız, aynı anda taşıt, ihtiyaç, konut kredisi gibi çok sayıda ve yüksek tutarda açık kredi borcu bulundurmanız yeni kredi başvurunuzu olumsuz etkileyebilir. Açıkta bulunan toplam kredi borcunuzu konsolide ederek (birleştirerek) ödeyin ve kredi kartı limitinizi zorlamayın.

TAKİP YAŞADIYSANIZ KAPATMAYA BAKIN

5. Gecikme sebebiyle yasal veya idari takip sürecine girmiş hesaplar tüm borç ödenmiş olsa dahi 5 yıl süreyle bankalar tarafından görülebilirler. Takip sürecindeki hesaplarınızı mutlaka hızlıca kapatın, kapattığınıza dair yazı alın, kredi kartı kullanmaya ve ödemelerinizi gecikmesiz yatırmaya başlayın.

KEFİL OLURKEN DİKKAT EDİN

6.Başkasına ait bir krediye kefil olurken de çok dikkatli olun. Kefil olduğunuz krediler size ait kredilerle aynı şekilde bankalar tarafından izlenir, toplam açık bulunan kredi hesabınıza dâhil edilir ve kredibilitenizi etkiler.

BAŞKASI İÇİN KENDİ ADINIZA KREDİ ÇEKMEYİN

7. Gerçekten kendi geliriniz içerisinden ödeyeceğiniz kredilere başvurun. Geçmiş ödeme problemleri sebebiyle kredi kullanamayan tanıdıklarınızın tekrar ödeme problemi yaşama ve sizin kredi skorunuza ciddi zarar verme ihtimallerinin yüksek olduğunu unutmayın.

KULLANMADIĞINIZ KREDİ KARTLARINI KAPATTIRIN

8.Kullanmadığınız ve kullanmayı düşünmediğiniz çok sayıda kredi kartını açık tutmayın. Açık ve kullanılmayan kredi limiti olumlu bir göstergedir, ancak takip etmediğiniz kartlara gelen yıllık ücretler veya unutulan ufak borçlar hızlıca gecikme veya takip sürecine girip kredibilitenize zarar verebilir.

KİMLİK HIRSIZLIĞINA KARŞI DİKKATLİ OLUN

9. Bankalarca yetkilendirilmiş kişi ve kurumlar haricinde ilgisiz kişilerle kimlik bilgilerinizi paylaşmayın.

UZMANINDAN DANIŞMANLIK ALIN

10. Geçmiş kredi performansınızdan emin değilseniz bir kaç farklı bankaya başvuru yapıp ret almak yerine bağımsız bir kredi danışmanından ücretsiz destek alın, size bankaların sunacağı seçenekleri değerlendirerek uygun bankayı baştan belirleyin.