Ofiste bu bölgeler öne çıkacak

Ofiste bu bölgeler öne çıkacak

İstanbul ofis pazarında şu anda yaklaşık 1.9 milyon metrekare inşaat halinde ofis stoku bulunuyor ve bu arzın 2016 yılsonuna kadar pazara girmesi bekleniyor. Pazara girecek ofis arzının konumlandığı bölgeler Asya Yakası’nda Kozyatağı, Küçükbakkalköy, Altunizade ve Tuzla, MİA dışı Avrupa Yakası’nda Bomonti, Çağlayan ve Seyrantepe, MİA’da ise Levent ve Maslak...

Jones Lang LaSalle Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan ve Türkiye’de perakende, ofis, lojistik ve otel sektörünün değerlendirildiği “Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Şubat 2014” raporu, Ülke Başkanı Avi Alkaş, Yönetici Direktörü Nilgün Dil Erman ve Danışmanlık Hizmetleri Yardımcı Direktörü Burçin Sezen tarafından açıklandı.
  
“Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü” raporunda, Türkiye`de döviz piyasalarında son dönemde meydan gelen hareketliliğin gayrimenkul pazarını 2014 yılında fiyatlanma anlamında yeni bir dengeye yönlendireceği öngörülüyor. Mevcut politik kargaşanın ekonomi ve TL üzerindeki olası etkileri, yatırımcılar için endişe yaratmakla birlikte orta ve uzun vadede Türk pazarına olan yatırımcı algısının, Türkiye’nin güçlü ekonomik büyümesi ve demografik gücü sayesinde pozitif seyredeceği vurgulanıyor. 
 
"Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2014" raporunda, İstanbul`un Türkiye’nin en gelişmiş ve en hareketli ofis pazarı olma özelliğini koruduğu görülüyor. 2013 yılında da birçok ulusal ve uluslararası firma, İstanbul ofis pazarına giriş yaptı ve bu durum ofis alanlarına olan talebin artmasını tetikledi. Ofis pazarında birincil kira oranları 2012 3. çeyrekten beri 35 Euro m²/ay seviyesinde sabit kaldı. 2014 yılında da bu rakamın aynı seviyede kalacağı öngörülüyor. 

Metro ofis alanını genişletti
 
Raporu değerlendiren Jones Lang LaSalle Türkiye Yönetici Direktörü Nilgün Dil Erman; "Kağıthane, Ümraniye ve Kozyatağı, ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından en çok tercih edilen ofis alt pazarları olarak öne çıkmıştır. 2013 yılında Kadıköy-Kartal metrosunun tamamlanması ile birlikte MİA dışı Asya’da Kozyatağı, Küçükyalı ve Maltepe`nin öne çıktığı ancak bu bölgelerdeki ofis stoku kalitesinin hala düşük seviyede olduğu gözlenmektedir.
 
2013 yılsonu itibariyle İstanbul MİA Bölgesi A tipi ofis pazarında boşluk oranlarının tamamlanan projelere bağlı olarak,  geçtiğimiz yılla kıyaslandığında yüzde 4.5’tan yüzde 6 seviyesine yükseldiği görülmektedir. 2013’te kiralama işlemlerinin yüzde 52’si Asya Yakası’nda, yüzde 39’u ise MİA`da gerçekleşmiştir.
 
2013 yılsonu itibariyle mevcut A sınıfı ofis arzı geçen yıl aynı döneme göre 316.000 metrekare artış göstererek, 3.4 milyon metrekareye ulaşmıştır.
 
İstanbul ofis pazarında şu anda yaklaşık 1.9 milyon metrekare inşaat halinde ofis stoku bulunmaktadır ve bu arzın 2016 yılsonuna kadar pazara girmesi beklenmektedir. Pazara girecek ofis arzının konumlandığı bölgeler Asya Yakası’nda Kozyatağı, Küçükbakkalköy, Altunizade ve Tuzla, MİA dışı Avrupa Yakası’nda Bomonti, Çağlayan ve Seyrantepe, MİA’da ise Levent ve Maslak’tır." açıklamasında bulundu.