Rus yatırımcılar Türkiye`ye yöneldi

Rus yatırımcılar Türkiye`ye yöneldi

Yabancılara yapılan konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artarak bin 624 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde Nisan ayına kadar 114 bin 446 adet 468 konut satıldı. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 artarak 51 bin 988 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artarak bin 624 olarak kayıtlara geçti. Yabancılara yapılan konut satışlarında Nisan 2017’de ilk sırayı 571 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırası ile 385 konut satışı ile Antalya, 109 konut satışı ile Bursa izledi. Nisan ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 245 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla 185 konutla Suudi Arabistan, 169 konutla Kuveyt, 99 konutla Rusya ve 81 konutla Afganistan izledi.
 
“Türkiye’ye yatırım yapan ülkeler çeşitleniyor”
 
Bu rakamları bir üst mertebeye taşımak için devlet kanalının yoğun olarak çalıştığını söyleyen FU Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul, Nisan ayı itibarıyla başlayan yabancılara konut satışında KDV istisnası ve iadesi uygulaması ve gayrimenkul sertifikası yoluyla konut satışı gibi uygulamaların piyasayı canlandırdığını belirtti. 2016 yılında 18 bin civarında yabancıya konut satışı olduğunu aktaran Bul, “Yabancıya konut satışı, yeni düzenlemeler sayesinde biraz arttı. TÜİK verilerine baktığımız zaman yabancıya satışta Türkiye’den konut alan ülke vatandaşlarının da çeşitlendiğini gözlemliyoruz. Daha önce Avrupa’dan ya da Batı’dan daha çok alım varken şimdi Ortadoğu’dan da alım var. Nisan verilerine bakıldığı zaman, geliştirilen ilişkiler ile Rus vatandaşlarının Türkiye’ye tekrar ilgisinin artması da olumlu bir gelişme. Öte yandan 2012 yılından önce Türkiye’de yabancıların konut satın alması ile ilgili geçerli olan mütekabiliyet şartı 2012 yılında kaldırıldı. Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ülke vatandaşlarından birinin vatandaşı olmak ve diğer kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla yabancılara satışın önü açıldı. O gün bu gündür aslında yabancıya satışta yukarıya doğru çok iyi bir ivme vardı. Ben bundan sonra da bu ivmenin devam edeceği öngörüsündeyim. Kısa vadede olmasa bile orta-uzun vadede çevre coğrafyada da güvenliğin sağlanmasıyla Türkiye’ye ilginin tekrar artacağını düşünüyorum” dedi. 
 
Öte yandan FU olarak gayrimenkul alıcıları ve satıcıları için Taşınmaz Risk Analizi çalışması da yaptıklarını belirten FU Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Ertuğrul Bul,  “Gayrimenkul satın alınırken üzerinde yer alan şerh ve beyanlar birçok kişi tarafından göz ardı edilmektedir. Örneğin; kentsel dönüşüm kapsamında eski binaların yıkılarak yerlerine yeni binaların yapılması için işlenen ‘riskli yapı’ beyanları bu yapılarda gayrimenkul alımı gerçekleştirmek isteyen kişileri endişelendirmektedir.  Bu farkındalıkla biz FU olarak, 12 yıllık tecrübemizle birçok farklı duruma da tanıklık etmiş bulunmaktayız. Müşterilerimize Sağlam Tapu ve Taşınmaz Risk Analizi’ni sunarak alacakları gayrimenkulün tüm detaylarını incelenmesini sağlıyor ve endişelerin giderilmesini amaçlıyoruz.”