Bağdat Caddesi, Etiler, Levent, Cihangir, Nişantaşı, Çiftehavuzlar, Uçaksavar, Acıbadem, Ulus, Bebek ve Gayrettepe öne çıkıyor. İnşaat şirketleri, bu semtlerde sadece eski sitelerin değil mahalle arasındaki binaların da peşinde koşuyor. Türkiye`deki yaklaşık 20 milyonluk konut stokunun yüzde 45`i çürük yapılardan oluşuyor. Bunların büyük bir kısmı da İstanbul`da yer alıyor. 2012 yılının sonlarında çıkarılan kentsel dönüşüm yasası ile bu yapıların yenilenmesi öngörülüyor. Şimdiye kadar yeterince somut adım atılamadı ama 2014`ün kentsel dönüşümde atılım yılı olması bekleniyor. Çünkü kentsel dönüşüm için inceleme ve bağlantı kurma çalışmalarını tamamlayan birçok inşaat şirketinin 2014`te projelerini açıklaması bekleniyor. Yalnız bu süreçte ilginç bir gelişme yaşanıyor. Daha çok gecekondu semtlerinde yoğunlaşması beklenen kentsel dönüşümün lüks semtlere kaydığı gözleniyor. Bu açıdan da Bağdat Caddesi, Etiler, Levent, Cihangir, Nişantaşı, Çiftehavuzlar, Uçaksavar, Acıbadem, Ulus, Bebek ve Gayrettepe öne çıkıyor. İnşaat şirketleri, prim potansiyeli yüksek olan bu lüks semtlerde öncelikle eski siteleri kapmak için birbiriyle yanşıyor. Aynca mahalle arasındaki binalan yenilemek için de projeler geliştiriliyor. Bu senitlerde şu anda 1,5-2 milyon TL civarında olan daire fiyatlarının yenilenmenin ardından 2`ye katlanabileceğine dikkat çekiliyor.
Uçaksavar`da başladı
Lüks semtlerde yer kapma yarışı bundan iki yıl önce Hisarüstü`nde Boğaz`a konumu ile dikkat çeken Uçaksavar sitesinde başlamıştı. Burada son olarak Ağaoğlu ile Teknik Yapı siteyi alma yarışına girmişti. Sonuçta Teknik Yapı 424 konutluk sitenin yenilenmesi konusunda ipi göğüslemişti. İstanbul`un lüks semtlerinden Etiler`de Petrol Sitesi ve İETT Sitesi, Ulus`ta Noterler Sitesi gibi siteler birçok şirket tarafından inceleniyor. Yeşilköy, Bebek, Moda gibi semtlerde de mahalle arasındaki binaların tek tek alınıp yenilenmesi gündemde bulunuyor.
İstanbul`da kentsel dönüşümde öne çıkan lüks semtler özellikle deniz manzarasına sahip olmalarıyla dikkat çekiyor.
Afet yasasından yararlanmıyorlar
Özellikle lüks semtlerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapan şirketler, çürük yapıların dönüşümünü kolaylaştıran ve vergi muafiyeti sağlayan Afet Yasası`ndan yararlanmıyor. Çünkü bu çerçevede dönüşüm yapılacak olan alanın yüzde 25`inin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilmesi gerekiyor. Bakanlık alınan bu alanlara yol ve sosyal donatı yapılmasını öngörüyor. Oysa kat malikleri ile anlaşılarak yapılan çalışmalarda elde edilen rant taraflar arasında paylaşılıyor.