Küçük metrekareler için pratik yaşam önerileri

Küçük metrekareler için pratik yaşam önerileri

Dar bir alanda rahat yaşamak için, doğru bir yerleşim stratejisine sahip olmalısınız. Özellikle de kiralık bir evde oturuyor ve ev sahibinizin kurallarına uymanız gerekiyorsa.

Küçük alanlarda mekanı geniş göstermek, mekanda yaşam kalitesini arttıracak akılcı bir çözümdür. Mobilyaların büyüklüğü, rengi ve malzemesini metrekareye göre belirlemek, bu alanlarda büyük fark yaratır. Pratik fikirlerle yerden kazanmanın birçok yolu var; işte yerden kazandıran bazı öneriler: 

• İlk olarak evde dekore edilecek alanların tüm ölçülerini alın. Yeni bir eve taşınıyor veya evinize büyük gelen bir eşyayı değiştiriyor olabilirsiniz. Ölçülerinizi bilerek alışverişe çıkın. Beğenseniz de hareketinizi kısıtlayacak bir ürün satın almayın. 

• Hangi mekan olursa olsun mekan dar ise, alanı hem yatay hem de dikey kullanın. Yaşamı ve hareketi olumsuz etkilemeyecek şekilde, tavana kadar olan tüm alanları değerlendirin. Saklama ve depolama çözümlerini bu şekilde uygulayabilirsiniz. 

• Mobilya seçerken çok amaçlı ve pratik olmasına dikkat edin. Hareketli sehpalar, depolama alanına sahip ve/veya Yatak olabilen kanepeler, sehpa olabilen puflar, katlanabilir yemek masaları ve sandalyeler pratik birer çözüm olabilir. 

• Mobilyaların tamamına tek seferde karar vermeyin. Hangi odayı dekore edecekseniz, odanın ana parçasını önce satın alın. Kanepe, karyola veya yemek masası... Bunu yerleştirdikten sonra Halı, sehpa, büfe gibi diğer tamamlayıcıları yerleştirin.

• Küçük metrekarelerde Aydınlatma olarak zeminde yer kaplayan lambader veya bir sehpaya ihtiyaç duyan abajurlar yerine duvara monte, tavandan tarkıtmalı veya aplik tarzı aydınlatmaları tercih edin. 


• Sürgülü, katlanır veya çift kanatlı kapı sistemlerini gardıroplarda tercih etmek ve oda kapılarında kullanmak alan kazanmak için akıllıca bir tercihtir. 

• Duvarlarda açık tonların kullanılması, hareketlilik için tonsürton uygulaması, mobilyaların da aynı veya tezat duvar renkleriyle birlikte uyumu mekan dar olsa da ferahlık yaratır. Koyu tonlarda bir zemin, açık renk duvarlar ise bu ferahlığı pekiştirir. 

• Eviniz hem dar hem de az ışık alıyorsa, Aydınlatma sayısını arttırın. İmkanınınız varsa pencere boyutlarını genişletebilirsiniz. 

• Mutfak mobilyalarını, tezgah dahil mümkünse beyaz veya açık renklerde tercih edin. Baharatlık, kaşıklık, kesme tahtası gibi elinizin altında olması gereken eşyaları duvarlara asarak kullanın. Tezgah üzerini kolay iş yapabilmek için olabildiğince boş bırakın. 

• Evin her alanında mobilyaların mobil olmaları kadar hafif ve kolay taşınabilir olmasına özen gösterin. 

• Küçük metrekarelerde yer kazanmak için zeminden çok duvarları kullanın. Altın kural ise, mekanda az eşya bulundurmak. 

• Televizyon, müzik sistemi gibi elektronikleri yerden kaldırabilir ve duvara asarak kullanabilirsiniz. Tüm kabloları kablo kanalları içerisine saklamak da dağınık ve karışık görüntüyü ortadan kaldıracaktır. 

• Aile fotoğraflarınızı sehpa veya konsol üzerine yerleştirmek yerine, dijital bir Tasarım yapıp bunu duvar kağıdına uygulatabilirsiniz. Buna imkan bulamıyorsanız da, çerçeveleri alan tasarrufu için hol, merdiven veya koridor duvarlarında değerlendirin. 

• Alanınız geniş değilse dönem mobilyaları yerine Modern tasarımlardan tercihler yapın. Vintage seviyorsanız, birkaç ikinci el parçayla eklektik bir tarz yakalayabilirsiniz. Büyük ve kalın hatlar yerine Metal ve ince gövdeli mobilyalar daha az yer kaplar ve daha zarif görünür.