Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin ``Boğaz Köprüsü`` olarak nitelendirilen Şanlıurfa-Adıyaman arasındaki Nissibi Köprüsü`nün 2014 yılı sene sonu hizmete açılması planlanıyor. Nissibi Köprüsü üzerinde çalışmalar büyük bir hızla devam ettiği bildirildi. Sene sonunda açılışı yapılarak hizmete alınacak dev köprü Nissibi Köprüsü için gece gündüz çalışmalar sürdürülüyor.
ŞANLIURFA - Rauf Maltaş - Şükrü Dolaş
Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin ``Boğaz Köprüsü`` olarak nitelendirilen Şanlıurfa-Adıyaman arasındaki Nissibi Köprüsü`nün sene sonu hizmete açılması planlanırken çalışmalar köprü üzerinde hızlı biçimde sürdürülüyor..
Atatürk Barajı`nda su toplanmaya başlanmasının hemen peşinden Kahta-Siverek-Diyarbakır karayolu üzerinde erişimi sağlayan mevcut köprü, su altında kaldı.
Yıllarca kısıtlı bir biçimde arabalı vapuru seferleriyle ulaşımın sağlandığı bölgede, halkın talebi doğrultusunda yeni köprünün temeli 2012` senesinde dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım`ın katıldığı merasimle atıldı. Köprüye ise bölgedeki daha önceki bir yerleşim birimi olan "Nissibi" isimi verildi.
Şanlıurfa`nın Siverek ve Adıyaman`ın Kahta kazalarını birbirine bağlayacak köprü inşaatında sona yaklaşılıyor. Orta açıklığı 400 metre olarak planlanan köprünün büyük bir bölümü bitirildi.
Nissibi, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından Türkiye`nin en uzunu olma özelliğini taşıyor.
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, ANADOLU AJANSI muhabirine yaptığı izahta, köprünün bitme mertebesine geldiğini söyledi.
Kara yoluyla 170 kilometre olan mesafenin 30 kilometreye ineceğini belirten Küçük, köprü için takriben 100 milyon lira harcanacağını dile getirdi.
"Devletimizin büyük yapıtlarından biridir"
Köprünün bölge turizmi ve ekonomisine ciddi katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Küçük, proje sayesinde Adıyaman, Kahta, Nemrut Dağı, Şanlıurfa ve Diyarbakır`daki tarihi yapıtların daha kolay ziyaret edilebileceğini vurguladı.
Nissibi Köprüsü`nü "muhteşem bir yapıt" şeklinde nitelendiren Küçük, şunları kaydetti:
"Bölge şehirleri arasında ticaret ve ekonomik hacim artacaktır. Şehirlerin ve bölgenin birbiriyle olan sosyal doku bütünleşmesi de daha hızlı olacaktır. Fakat bundan daha ehemmiyetlisi bölgedeki turizm hareketi artacaktır. Bu köprü devletimizin büyük eserlerinden biridir. Şu anda yüzde 87,5`i bitirdi. Bunun manası da sene sonuna köprümüzün açılacağıdır."
Kaynak: Anadolu Ajansı