Yabancılara konut satışı yüzde 48 arttı

Yabancılara konut satışı yüzde 48 arttı

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışı bu yılın dört aylık döneminde yüzde 48 artarak 5 bin 194 adede yükseldi.

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışı bu yılın dört aylık döneminde yüzde 48 artarak 5 bin 194 adede yükseldi - İNDER Başkanı Durbakayım: - "Yabancılara gerçekleştirilen konut satışındaki artış tesadüf değil. Yabancılara yönelik projelerin sayısı giderek artıyor bu artış yabancı ilgisini de beraberinde getiriyor. Yerli müşterinin bir projede neyi aradığını çözdüğümüz ve ona göre konut ürettiğimiz gibi artık yabancı yatırımcıya yönelik konut üretmeye başladık" - "5 bin konutun her birini 300 bin liradan hesaplarsak 1 milyar 500 bin lira yapar. Bunu da dolara çevirirsek 750 milyon - 1 milyar dolar arasında bir rakama tekabül eder"
      
Yabancılara yapılan konut satışları yılın ilk dört aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemin göre yüzde 48 artarak 5 bin 194 adede yükseldi.
      
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan konut satış verilerinden derlediği bilgilere göre bu yılın ocak-nisan döneminde yabancılara yapılan konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 5 bin 194 adede yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde yabancılara 3 bin 513 adet konut satışı gerçekleştirilmişti.
      
Bu yılın ilk dört aylık döneminde yabancılara en fazla satışın gerçekleştirildiği il Antalya oldu. Antalya`da dört aylık dönemde 1.886 adet satış gerçekleştirildi. Antalya`yı 1.511 adet satış ile İstanbul izlerken, Aydın 298 adet satış ile üçüncü sırada yer aldı.
      
Yabancılara gerçekleştirilen satışlarda ilk 10 içinde yer alan diğer iller ise Muğla, Bursa, Mersin, Sakarya, Yalova, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı.
      
Ocak-nisan döneminde yabancılara yapılan konut satışında en fazla artış Sakarya`da gerçekleşti. Sakarya`da yabancılara yapılan satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 842,1 artarken 179 adet konut satışı yapıldı. Geçen yıl aynı dönemde Sakarya`da yabancılara 19 adet konut satılmıştı.
      
Yabancılara konut satışlarının en fazla arttığı diğer iller ise yüzde 206,7 ile Bursa, yüzde 169 ile Ankara ve yüzde 127,2 ile İstanbul oldu. Öte yandan ilk dört ayda yapılan toplam satışlardan Antalya ve İstanbul yüzde 65,4 pay aldı.
      
 
"Yabancılar büyük şehirlerdeki kentsel dönüşüm projelerinde de yer alacak"
      
Yabancılara gerçekleştirilen konut satışındaki artışla ilgili değerlendirmede bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancılara konut satışının önünü açan mütekabiliyet kanunu çıktığında yabancının talep edeceği konutların piyasada olmadığını, bunun farkına varan konut sektörünün de bu taleplere yönelik konut üretmeye başladığını belirterek, bu analiz sonrasında oluşan yeni projelerin yabancı ilgisini artırdığını söyledi.
      
Durbakayım, bu nedenle yabancılara gerçekleştirilen konut satışındaki artışın tesadüf olarak görülmediğini ve beklenen bir gelişme olduğunu vurgulayarak, "Yabancılara yönelik projelerin sayısı giderek artıyor. Bu artış yabancı ilgisini de beraberinde getiriyor. Yerli müşterinin bir projede neyi aradığını çözdüğümüz ve ona göre konut ürettiğimiz gibi artık yabancı yatırımcıya yönelik konut üretmeye başladık" dedi.
      
Yılın ilk dört aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 5 bin 194 adet konut satıldığını ancak bu rakamın bir eşik olduğunu ve istediği konutu bulamayan yabancının şartlar oluşunca alışa yöneldiğini belirten Durbakayım, "Yabancılara yönelik satışın artmasının arkasındaki neden uygun projelerin hayata geçmesidir. Bu da satışları beraberinde getirdi. Satışlardaki artış bu hızla devam etmese de yıl sonu itibariyle yabancılara yaklaşık 7 bin civarında konut satışının yapılacağını tahmin ediyoruz. 5 bin konutun her birini 300 bin liradan hesaplarsak 1 milyar 500 bin lira yapar. Bunu da dolara çevirirsek 750 milyon - 1 milyar dolar arasında bir rakama tekabül eder" diye konuştu.
      
Yabancılara en çok konut satışının yapıldığı şehirlerin başında Antalya`nın gelmesinin nedenlerine değinen Durbakayım, şunları kaydetti:
      
"Herkes kendinde olmayanı arıyor. Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen alıcılar Antalya`yı tercih ediyor zira onlar güneşe hasretler. Araplar ise Karadeniz gibi serin veya Bursa gibi yeşil alanları cazip buluyor. Asıl önemlisi bundan sonra yabancılar büyük şehirlerdeki kentsel dönüşüm projelerinde de yer alacak ve merkezlerde de yabancılar alış yapacak. İşte onlar devreye girdiğinde yabancılardan elde edilen döviz girdisini daha yoğun olarak göreceğiz. Merkezde, özellikle Fikirtepe ile İstanbul Boğazı`na, Finans Merkezine ve AVM`lere yakın bölgelerde yabancıların yoğun olarak yer alacağını düşünüyoruz. Biz yabancı alıcıların konuttaki taleplerine en ince detayına kadar analiz ettik ve bu istekler doğrultusunda projeler üretiyoruz. Bu konuda sektörün kendisini daha da geliştireceğine inanıyorum. Konut fuarları sayesinde yabancıların isteklerini yakından görme imkanı buluyoruz."
      
Yılın ilk 4 aylık döneminde yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarının dağılımı şöyle;
      
2014 Ocak-Nisan   2013 Ocak-Nisan   Yüzde Artış   
Antalya       1.886             1.745             8,1           
İstanbul      1.511             665               127,2         
Aydın         298               284               4,9           
Muğla         286               285               0,4           
Bursa         273               89                206,7         
Mersin        228               134               70,1          
Sakarya       179               19                842,1         
Yalova        137               104               31,7          
Ankara        113               42                169,0         
İzmir         57                60                -5,0          
Diğer İller   226               86                162,8         
TOPLAM        5.194             3.513             48,0          
AA