Ticari İmarlı Arsa Alınır Mı, Sorun Çıkarır Mı?

Ticari İmarlı Arsa Alınır Mı, Sorun Çıkarır Mı?

Yatırım amacıyla arsa satın alırken, ticari imarlı arsa alınır mı sorusu gündeme gelir. Üzerine inşaat yapma izni olan arsalar imarlı arsalardır. Satın alınacak arsanın değerini belirleyen ise imar durumudur. Dolayısıyla bu tip arsalar, risksiz yatırım araçlarıdır.

Ticari imarlı arsa nedir?

Bir arsanın ticari imarlı olması demek üzerine; iş merkezi, alışveriş merkezi, çok katlı AVM, çarşı, ticari amaçlı otopark, banka veya finans kurumu binası, otel, sinema veya tiyatro binası, müze, kütüphane, restoran, düğün salonu, özel yurt, özel kurs, özel hastane veya özel okul gibi ticari amaçlı tesisler inşa edilebilmesi demektir. Bu tesisler içinde eğer ticari imarlı arsa üzerine özel otopark, özel eğitim kurumu veya özel hastane gibi hizmet sunan tesisler yapılacaksa, imar planının değişmesi ve arsanın ticari imardan çıkartılması gerekir. 

Ticari imarlı arsaya konut nasıl inşa edilir?

Ticari imarlı arsaya normal şartlar altında ticari amaçlı iş yeri yapılabilir. Dolayısıyla bu arsa üzerine konut inşa edebilmek için mutlaka ticari amaçlı kullanılan bir bina ile birlikte inşa edilmesi gerekir. Yatırım yapıcak arsa belediye planlarında; ticari-konut, ticari-hizmet-konut veya hizmet-konut alanı olarak görünebilir. Eğer karma imarlı bir arsa söz konusu ise, buna göre inşaatın planı çizilirken mutlaka yol üzerinde bulunan zemin katların “dükkan” veya “iş yeri” olarak gösterilmesi ve belediyeden bu şekilde proje onayı alınması gereklidir. Ayrıca konut alanının girişinin ticaret alanlarından ayrı olması gerekir. Ticari imarlı arsaya sadece konut inşa etmek için belediyeden ruhsat değişikliği yapılması gerekir. Bu da asra sahibine ek maliyet getirir. 

Ticari imarlı arsaya yüksek nitelikli konut nasıl inşa edilir?

Rezidans yani yüksek nitelikli konutlar, güvenlik veya resepsiyon gibi bölümlerinin bulunduğu, otel benzeri günlük temizlik hizmetlerinin verildiği, açık veya kapalı yüzme havuzu ve benzeri sosyal tesislere sahip çok katlı konutlardır. Ticari imarlı alanlara yüksek nitelikli konut inşa edilebilmesi için; bölgede bulunan nüfusa göre imar planında bu alanın “rezidans alanı olarak kullanılabilir” şeklinde belirtilmiş olması gerekir. 

Ticari imarlı arsaya yatırım yapmak riskli midir?

Ticari imarlı arsa alınır mı? sorusunun en gerçekçi cevabı; bu tip arsaların risksiz yatırımlar olmasıdır. İmarsız arsalar riskli yatırım alanlarıdır ancak imar çıkması durumunda getirileri çok yüksek olur. Ticari imarlı arsaların değerleri ise belli bir miktara kadar yükselir ancak üzerinde inşa edilecek tesisin kullanım amacı da, arsa değerini belirleyen etkenlerdendir.