Konut Faizlerinin Düşmesi Satışları Yüzde 20 Artıracak

Konut Faizlerinin Düşmesi Satışları Yüzde 20 Artıracak

Dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlık firması Keller Williams, Türkiye’de uzun dönemdir düşmesi beklenen konut faiz rakamlarını değerlendirdi. Yaklaşık 1 senedir 1.10-1.20 bandında seyreden konut faiz oranlarının Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını alması sonrası düşeceği ve yeni faiz oranlarının sektörde konut satışlarını yüzde 20 oranında artırması bekleniyor.

Yüksek faiz oranları sebebiyle konut yatırımlarını askıya alan yatırımcıların uzun süredir beklediği faiz indirimi rakamları açıklandı. Faiz oranlarının düşmesinin sektör açısından olumlu bir değer olduğuna dikkat çeken Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Yüksek faiz oranları sebebiyle yaklaşık 1 senedir orta ölçekli yatırımcılar bekleme kararı almıştı. Faiz indirimi, önümüzdeki aylarda konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına kadar düşmesine neden olabilir böylelikle orta gelirli ve beyaz yakalı yatırımcılar için iyi bir fırsat oluşacak. Kredi avantajlarından yararlanmak isteyen yatırımcılar makul oranda faiz ödeyerek ev sahibi olabilecek. Geçmiş yıllara baktığımızda konut kredisinin yüzde 1’in altında olduğu dönemlerde konut satış oranlarının konut adedi olarak olmasa bile yüzde açısından yüksek olduğunu gözlemliyoruz.

 

Kredili konut satışlarının 2016 yılının ilk 2 ayında, 2015 yılının ilk 2 ayına göre %19 düştüğüne dikkat çeken Emre Erol; “Yüksek faiz oranları sebebiyle kredili satışlarda ve ilk el satışlarda azalma söz konusu. Bireyler yatırım yaparken uzun yıllar sürecek borçlanmaya girmekten korkuyor. Kredilerin düşmesiyle yatırımlar daha erişilebilir hale gelecek. Bu durumun hem maddi hem de psikolojik boyutu var. Kredilerdeki ufak değişimler bile yatırımcıyı harekete geçiriyor. Merkez Bankası’nın faizleri 50 baz puan düşürmesi piyasayı canlandıracak.”

Kaynak: Emlakhaberi.com