“Yeni Emlak Komisyonu düzenlemesinde Alıcı ve Emlakçı Korunacak

“Yeni Emlak Komisyonu düzenlemesinde Alıcı ve Emlakçı Korunacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı’nı açıkladı. Taslağa göre; alım satım işlemlerinde komisyon bedeli, satış bedelinin yüzde üçünden fazla olamayacak ve gayrimenkul danışmanlarına yetki belgesi alma zorunluluğu getirilecek.

Yönetmeliğin uygulanmasıyla hem alıcının hem de gayrimenkul danışmanının hakkının korunacağını ifade eden emlak34.com CEO’su Kadir Özel; “Benzer uygulamaları gelişmiş piyasaların çoğunda görüyoruz. Artık gayrimenkul alıcısı gayrimenkul danışmanını aradan çıkararak mülk sahibiyle anlaşma yoluna gidemeyecek. Aynı zamanda gayrimenkul danışmanları da inisiyatifleri dahilinde sözleşme hazırlayamayacak” dedi.

Emlak34.com CEO’su Kadir Özel

 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve taşınmaz ticaretine ilişkin aracılık ve danışmanlık hizmetinin çerçevesini çizen Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı, gayrimenkul sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarını açıyor. Taslağa göre; alım satım işlemlerinde hizmet bedeli olarak istenen komisyon için öngörülen yeni sınır, satış bedelinin en fazla yüzde üçü olarak belirlendi. Gayrimenkul danışmanlarına da yetki belgesi alma zorunluluğu getiren yeni yönetmelik taslağıyla, yetki belgesinin ikinci veya üçüncü kişiler tarafından kullanılmasının önüne geçilecek. Taslakta ayrıca gayrimenkul danışmanlarının sıkça karşı karşıya kaldığı mağduriyetlerden biri olan “aradan çıkarmaların” da engellenmesi planlanıyor. Taslak kabul edilirse, alıcı doğrudan iş sahibinden satın alım veya kiralama yapsa dahi gayrimenkul danışmanı hizmet bedeline hak kazanmış olacak.

“Yönetmelik mağduriyetleri ortadan kaldıracak”

Taslağı değerlendiren gayrimenkul ve bilgi pazarlama platformu Emlak34.com CEO’su Kadir Özel şöyle konuştu: “Sektörümüz açısından son derece olumlu olan bu yönetmelikle birlikte hem alıcının hem de gayrimenkul danışmanının yaşadığı sorunların büyük ölçüde çözüme kavuşturulacağını düşünüyorum. Taslağa göre, alım satım işlemlerinde hizmet bedeli olarak satış bedelinin en fazla yüzde üçü alınabilecek. Dolayısıyla hem gayrimenkul danışmanının farklı sözleşmeler hazırlamasının önüne geçilecek hem de alıcının gayrimenkul danışmanını aradan çıkararak anlaşma yapması önlenecek. Her iki tarafın da mağduriyet yaşama riski en aza indirilecek.

Ayrıca gayrimenkul danışmanlarına taşınmaz gösterme belgesi alma zorunluluğunun getirilmesi planlanıyor. Bu belgeye taşınmazın satışıyla ilgi bir süre yazılacak. Müşteri o süre içinde gayrimenkul danışmanını devre dışı bırakamayacak. Bu nedenle, düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte kuralların daha sıkı uygulanacağını ve karşılıklı güvenin sağlanacağını düşünüyoruz. Benzer uygulamaları gelişmiş piyasaların çoğunda görüyoruz. Örneğin Dubai’de 2008 krizinden hemen sonra bu ve bunun gibi birçok düzenleme ile gayrimenkul sektörü ve aracılık hizmetleri kısa sürede tekrar ayağa kaldırılmıştı.”

Emlak34.com hakkında

Emlak34, 2001 yılında Akyol Grup Bünyesinde kurulan, İstanbul gayrimenkul ve emlak alanında kaliteli hizmet ve şeffaf bilgi sağlayan bir Emlak İlan Sitesidir. Oluşturduğu platformda gayrimenkul profesyonelleri ile alıcı ve satıcıları buluşturmaktadır. Emlak34’ün misyonu, İstanbul’da gayrimenkul sektörüne yatırım yapan, evini satan, kiralayan, yeni bir ev alan Konut Projeleri Hakkında detaylı bilgi veren bu sektörle profesyonel olarak ilgilenen kurum ile kişilere kapsamlı bir referans noktası oluşturmaktır. http://www.emlak34.com/