İnşatta fiyatların dizginlenmesinin yolu konut arzından geçiyor

İnşatta fiyatların dizginlenmesinin yolu konut arzından geçiyor

İnşaat şirketlerinin yeni yılda üzerinde duracakları konunun; üretim ve konut fiyatları olacağını söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık “İnşaat şirketleri için 2022 yılının öncelikli konusu, üretim ve konut fiyatları olacak. Çünkü yükselen konut fiyatları, satışların gelmesi gereken seviyeyi olumsuz şekilde etkileyecek. Fiyatların dizginlenmesinin yolu da konut arzından geçiyor” dedi.

İnşaat şirketlerinin 2022 yılındaki öncelikle üzerinde duracakları konularının; üretim ve konut fiyatları olacağını söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat maliyetlerindeki yüzde 100’ün üzerindeki reel artışın yeni yılda daha fazla absorbe edilemeyeceğine dikkat çekti. 

2021 yılında enflasyon artışını kontrol altında tutmak ve konut fiyatların daha fazla artmasını önlemek amacıyla inşaat şirketlerinin fiyat artışından uzak durmaya çalıştıklarını anlatan Çulhalık “Güçlü müteahhitler yüksek maliyetleri mümkün olduğunca devam eden projelerde tüketiciye yansıtmadı. Ancak, bundan sonra başlayacak yeni projelerde böyle bir durum imkansız hale geldi. Özellikle inşaatın en önemli hammaddeleri olan çimento ve demirdeki yüksek maliyet artışları, konut fiyatlarına yansıyacak. Dolayısıyla inşaat şirketleri için 2022 yılının öncelikli konusu kısıtlı konut üretimi ve konut fiyatları olacak. Çünkü yükselen konut fiyatları, satışların gelmesi gereken seviyeyi olumsuz şekilde etkileyecek. Fiyatların dizginlenmesinin yolu da konut arzından geçiyor” dedi.

Konut arzını, girdi maliyetleri belirleyecek

2022 yılında maliyet artışları ve yeni konut arzının yine yüksek maliyetler nedeniyle yetersiz kalması sonucu konut fiyatlarını tırmanışa geçeceğini söyleyen İhsan Çulhalık, kısa zamanda yeni konut üretimlerinin hızlanması gerektiğine işaret etti. 

Konut kredi faizleri, dövizin seyri, maliyet artışları ve yetersiz konut arzı gibi konuların sektöre yön vereceğine dikkat çeken İhsan Çulhalık “İnşaat şirketlerinin büyük bölümü 

pandemi sürecinde pasif kalmayı ve üretim yapmamayı seçti. Eğer bu pandemi süreci çok daha fazla uzamazsa sektör, önceden olduğu gibi sektör üretim faslını hızlandırabilir. 

Konut arzındaki yetersizliğin fiyatları daha da yukarı çekmemesi için üretim şart. Diğer yandan inşaatın ana girdisi olan arsanın uygun maliyetle sağlanabilmesi ve girdi maliyetlerindeki istikrar, konut arzını belirleyecek faktörler olacak.

Biz de bu yıl, mevcut satışı devam eden projemizde satışları tamamlayarak, yeni projelere başlamayı planlıyoruz. Beklentimiz; ekonomideki genel dengelenmeye paralel şekilde satışlarımızı artırmak ve yeni projeler açmak için uygun zemin ve şartların oluşturulmasıdır. Aksi taktirde 2022 yılı, inşaat sektörü için zorlu bir süreç olacak” diye konuştu.  

Kaynak: https://www.emlakhaberi.com/emlak-gundemi/insatta-fiyatlarin-dizginlenmesinin-yolu-konut-arzindan-geciyor-h60007.html