Koç Holding, 15 senedir işlettiği Kalamış Marinayı rakiplerine bırakmadı

Koç Holding, 15 senedir işlettiği Kalamış Marinayı rakiplerine bırakmadı

Koç Holding tarafından tam 15 senedir işletmesini sürdürdüğü Türkiye’nin denizde bağlama kapasitesi açısından en büyüklerinden biri olarak bilinen İstanbul`da ki Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nı rakiplerine kaptırmadı.

stanbul Fenerbahçe`de bulunan Kalamış Yat Limanı’nın ihalesini mevcut işletmecisi olan Koç Holding 664 milyon dolar ödeyerek dev ihalenin kazananı olurken. Koç Holding, Kalamış marinayı yenileyip, büyütecek. Kalamış Marina Limanı 4 çıpalı olacak

Koç Holding tarafından tam 15 senedir işletmesini sürdürdüğü Türkiye’nin denizde bağlama kapasitesi açısından en büyüklerinden biri olarak bilinen İstanbul`da ki  Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nı rakiplerine kaptırmadı. Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 30 sene müddetle işletme hakkının verilmesi yoluyla özelleştirme ihalesinde en yüksek önerisi 664 milyon dolar ile Koç Grubu’na ait Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri verdi.

Fenerbahçe`de bulunan Kalamış Marina ihalesine, Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri’nin yanı sıra, Akın Holding-Edip Gayrimenkul, Taşyapı İnşaat Taahhüt Endüstri, Safi Gayrimenkul ve Yatırımları Endüstri, Dati Yatırım Holding, Tepe-Kaya, Ağaoğlu Grubu bünyesindeki Akdeniz İnşaat-Yılport Holding katıldı. 

Koç ile Safi arasında büyük çekişme

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait İstanbul Kadıköy’de bulunan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı için gerçekleştirilen dev ihalenin son pazarlık müzakeresinin açık artırması 4 teklif önerisi sahibinin katılımıyla 495 milyon dolar ve 1 milyon dolar artırım aralığıyla yapıldı. Açık artırmada öncelikle Tepe-Kaya Ortak Teşebbüs Grubu elendi. Daha sonra işadamı Ali Ağaoğlu’nun temsil ettiği Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri-Yılport Holding Ortak Teşebbüs Grubu ihaleden çekildi. Açık artırmanın son bölümüne Safi Gayrimenkul ve Yatırımları Endüstri Ticaret ile Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri arasında kıyasıya rekabet yaşandı.

Bu bölümde Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri ikişer defa mola aldı. 41 tur süren ihale, Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri’nin en yüksek teklifi 664 milyon dolar olarak vermesiyle bitti. İhale bedelinin yüzde 20’si peşin kalan bakiye 60 ay vadeli olarak ödenebilecek.

İstanbul’a yakışan dev bir tesis yapacağız

KOÇ Holding Turizm, Gıda ve Perakende Başkanı Tamer Haşimoğlu, “Şartlar içinde teklif vermiş olduk. Türkiye ekonomisine güvenimiz devam ediyor” diye konuştu. Yat limanının 1.400’e yakın tekne ve yat bağlama kapasitesi olduğunu ifade eden Haşimoğlu, bu rakamın yatların ebat ve cinslerine göre değiştiğini, yapılacak yeni yatırımlarla kapasitenin 1.700’e kadar çıkabileceğinin öngörüldüğünü söyledi.

KOÇ Holding Turizm, Gıda ve Perakende Başkanı Tamer Haşimoğlu Haşimoğlu, şunları kaydetti: “Emelimiz İstanbul’un buraya yakışan bir tesise kavuşması. Hedefimiz limanı yalnızca tekne sahiplerinin yararlanacağı bir mekan olmaktan çıkarmak.”

Deniz tutkunu

Deniz ve tekne ihtirasıyla tanınan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Nazenin IV yelkenlisiyle 2004’te takriben 2 yıl süren bir dünya turu gerçekleştirdi.

Otelde yıldız, limanda çıpa

İHALE şartnamesine göre Tek-Art’ın limanı en az dört çıpalı hale getirilebilmesi için