Gaziantep’Te Emlak Fiyatlari Hizla Yükseliyor

Gaziantep’Te Emlak Fiyatlari Hizla Yükseliyor

Gaziantep’te emlak sektöründe çok ciddi artışlar yaşanıyor. Suriye’den alınan aşırı göç ile kentteki kira fiyatları da uçuşa geçti.

“İstanbul’u tanımlayan ‘taşı toprağı altın’ söylemi artık Gaziantep için söylenir oldu” diyen Zirve Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Geneş, kentte emlak fiyatlarının yüzde yüze yakın bir artış gösterdiğini dile getirdi.

Gaziantep’teki kira artışında bir çok unsurun olduğuna değinen Cemal Geneş, ana etkenin ise Suriye savaşı ve sonucunda yaşanan aşırı göç olduğuna dikkat çekti. Gaziantep’teki emlak fiyatlarının önlemez bir yükseliş gösterdiğini ve bu yöndeki seyrin aralıksız bir şekilde devam ettiğini açıklayan Geneş, “Gaziantep’te ev, arsa ve kira değerlerindeki artış son birkaç yıllık süreçte hız kazandı. Özellikle yanı başımızda yaşanan Suriye’deki iç savaş bu süreçte temel etken oldu. Suriye’den alınan aşrı göç kentteki kira fiyatlarını müthiş derecede yukarı çekti.” dedi.

Cemal Geneş, özellikle Suriye’den Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok kesimine göç eden ve maddi olanakları gayet iyi olan kesimlerin, bu bölgelerden normal değerlerinin çok çok üzerinde ev almalarının bu durumu tetiklediğinin bilgisini verdi.

Kentin normalin çok üzerinde göç almasının arz-talep oranında da dengesizliğe yol açtığını vurgulayan Geneş, şunları kaydetti: “Alınan göçle aynı oranda boş ev bulmak çok zor. Bu nedenle hazırda bulunan boş evler dolunca arz-talep oranında ciddi bir dengesizlik ortaya çıkıyor. Böyle olunca da yeni yapılan evlerde ciddi artışlar gözlenebiliyor.”

Bu durumun kira ücretlerinin de yukarı doğru bir seyir izlemesine yol açabileceğini ifade eden Geneş, “Yüksek fiyat veremeyecek durumda olup ev alamayanlar mecburiyetten kiralık dairelere yöneliyorlar. Bu durum doğal olarak orada da fiyatlarda artış gözlenmesine yol açıyor.” diye konuştu.

Göç nedeniyle nüfus yoğunluğunun da giderek arttığına değinen Geneş, fiyatların bir nebze olsun düşebilmesi için yeni ve daha geniş yerleşim alanlarının oluşturmasının gerektiğini ama bu konuda çok yavaş davranıldığını kaydetti. Bu yavaşlığın da doğal olarak mevcut yerleşim alanlarında yığılmalara, yığılmaların da fiyat artışlarına yol açtığını vurguladı.

Geneş, bu yığılmalarının önlenebilmesi için yeni imar alanlarının belirlenmesiyle birlikte bu alanlardaki alt ve üst yapı başta olmak üzere tüm sosyal donatıların eksiksiz tamamlanması gerektiğinin altını özellikle çizdi. Geneş, bu unsurların dışında kentsel dönüşümün gerektiği kadar başarılı uygulanamadığını ama bu başarısızlığın tersine çevrilmesi halinde olumlu gelişmelerin yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

Bugün