İNTERNET SİTELERİNİN GAYRİMENKUL VE EMLAK PİYASINDAKİ YERİ

İNTERNET SİTELERİNİN GAYRİMENKUL VE EMLAK PİYASINDAKİ YERİ

Ülkemizde her geçen gün internet ağının gelişmesi %50’den fazla kullanıcıya ulaşması tablet ve android özelliği taşıyan cihazların artması internet üzerinden gerçekleşen iş alanların önünü açmıştır.

Eskiden satılık gayrimenkul ve kiralık konut, dükkân gibi menkulleri gazete ilanları veya emlak danışmanları yardımıyla yapabiliyorlardı. Günümüzde ise emlak ofisleri gayrimenkul alım satımlarıyla bireysel ilan alarak iş yapıyorlardı.

Fakat artan internet kulanımı ve gelişen teknoloji koşulları internet üzerinden ilan vermek isteyen gayrimenkul sahipleri ve alıcı-kiracıların ilk tercih sebepleri internet olmuştur. Digital House Hunt’un 2013 yılında hazırlamış olduğu raporda mobil cihazlarla arama motorlarında gayrimenkul aramaları son dört yılda %250 oranında artış olduğunu söylemektedir. Ev arayanların %90’ı arama aracı olarak interneti kullanıyor ev satmak isteyenlerin ise %50’si interneti kullandığını 2013 yılının Ocak ayında yayınlamış olduğu raporda öne çıkmıştır. İnternetteki fotoğraflı ilanlar, videolu görseller aradığı şeye kolaylıkla ulaşma gibi nedenlerden dolayı kullanıcıları cezp etmektedir.

Sosyal medyada paylaşım, mail yoluyla başvuru yapmak, teklif sunmak gibi kolaylıklarının da olması internetten gayrimenkul alış verişini kolaylaştırıyor ve ilgiyi arttırıyor. Gayrimenkullerin internetteki lokasyonu detay içerdiğinden de cezp ediyor.Çevresindeki doğal yaşam koşulları,yeşil alanların dağılımı,çevresindeki okul ve hastane olması gibi ve doğal koşullar dijital ilanda asıl hedefe ulaşma konusunda kullanıcıya net bilgiler vermesi sayesinde hedefleri doğrultusunda rahtlıkla tarama yapabilmektedirler.